200905.02
Off
0

Prva regionalna Chevening konferencija – Beograd, 2.-5. travnja 2009.

Pod pokroviteljstvom britanskog Foreign Commonwealth Office-a u Beogradu je od 2. do 5. travnja 2009. godine održana Prva konferencija Chevening stipendista jugoistočne Europe. Na konferenciji su sudjelovali stipendisti iz devet država koje su do sada osnovale Chevening alumni udruge na svojim teritorijima: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Rumunjska i Srbija.

U ime Chevening Alumni Hrvatska, udruge u osnivanju u Republici Hrvatskoj, u radu konferencije sudjelovali su Silvije Čipčić Bragadin, odvjetnik, Ilija Jandrić, novinar HRT-a, Dino Mihanović, ataše u kabinetu ministra, MVPEI, Ivana Šipić, viša savjetnica, Središnja agencija za financiranje i ulaganje i dr. Snježana Vasiljević, asistentica na Pravnom fakultetu u Zagrebu na Katedra za europsko javno pravo.

Glavni cilj održane Konferencije je podrška uspostavljanju snažnije regionalne suradnje između postojećih i budućih Chevening nacionalnih udruga.  Pet nacionalnih udruga stipendista koje su do održavanja Konferencije bile službeno registrirane, potpisale su 3. travnja u rezidenciji britanskog ambasadora u Beogradu Protokol o suradnji. Bile su to udruge Chevening stipendista Albanije, BIH, Bugarske, Makedonije i Srbije. Ostale nacionalne udruge mogu pristupiti Protokolu nakon što se osnuju i registriraju. Regionalne konferencije održavati će se jednom godišnje. Kandidaturu za domaćina konferencije u 2010. godine istaknula je Albanija, odnosno njezin glavni grad Tirana.