201906.24
0

Najava: Festival Ganz Nove Perforacije – Oona Doherty (UK) 27.6. u Zagrebačkom Plesnom Centru

in Novosti

NAJAVA:


Četvrtak, 27.6.2019. u 21 sat

/hrvatska premijera/

Ganz nove Perforacije – Oona Doherty (UK): Hope Hunt and The Ascension into Lazarus

Zagrebački plesni centar

Ilica 10


“U svom radu pokušavam se igrati s granicom između tijela i duše, publike i pozornice; kako bi podijelila kinetičko iskustvo. Motivira me istraživanje stanja čiste metafizičke iskrenosti. Želim vratiti sex, punk, romansu i chi u tijelo, u crnu kutiju, u bijelu kocku, i Irsku.” Oona Doherty

Oona Doherty photo by Luca Truffarelli (4)


Koreografija i izvedba: Oona Doherty

Vozač i DJ: Luca Truffarelli

Tehnički direktor: Donal William Mc Ninch

Producentica: Gabrielle Veyssiere


Hope Hunting leži između fizičkog kazališta, društvenog proglasa i plesa. Izvođačica mutira u zasebne cjeline, transformirajući se iz jednog karaktera u sljedeći. Kroz govor, pokret i zvuk uviđamo nastranost i iskrivljenost ideja muškosti, morala i nostalgije. Predstava Oone Doherty predstavlja slom muškarca u nepovoljnom položaju, na kojeg se već pri prvom pogledu sumnja. Iscrtan senzibilnom koreografijom autorice, on se izražava kašljanjem slogova koji se na kraju razilaze u fraze gađenja i potpore. Koralna glazba ispunjava sobu dok Doherty kombinira prijeteće geste s prelijepim okretima klasičnog plesa. Bez obzira odakle ste i u koju ste se klasu smjestili, esencijalna potreba za ljubavlju upisana je u sve nas.

Uklanjanjem maski ega i kulturnih izvještačenosti, nadamo se pronaći zajedničku osnovu istine i nade. Odbačeni i otpadnici tako su, u zahtjevu umjetnice za poštovanjem, uzdignuti su do većih visina.


Oona Doherty je plesna umjetnica (koreografkinja, izvođačica, zvučna umjetnica) koja živi u Sjevernoj Irskoj. Studirala je na The London School Of Contemporary Dance, University of Ulster i LABAN London. Od 2010. pleše s plesnim kompanijama TRASH (NL), Abbattoir Ferme (BE), Veronika Riz (IT), Emma Martin /United Fall (IE) i Enda Walsh (UK). Dobitnica je brojnih nagrada za predstavu Hope Hunt & The Ascension into Lazarus (Dublin Tigre Fringe za najbolju predstavu 2016., Edinburgh Fringe Total Theatre 2017., The Place Dance Edinburgh Fringe 2017., Conisaunce Choregraphic Grenoble nagradu žirija i prvu nagradu publike). Kao umjetnica također osvaja brojne nagrade i priznanja  poput The MAC Theatre Belfast HATCH Artist, A prime Cut Productions REVEAL Artist, Maison La Dans Associate Artist Lyon, Le Briquetterie Associate Artist Paris te Nagradu Major individual od Arts Council 2017. za novi rad Hard to be Soft – A Belfast Prayer.


Više informacija na:

https://thisisadominoproject.org/oona-doherty-hope-hunt-and-the-ascension-into-lazarus/


Ulaz je slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju na udrugadomino.marketing@gmail.com, a po izlasku s predstave posjetitelji, ukoliko žele, sami upisuju cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu.