201908.27
1

Regionalna Chevening konferencija u Crnoj Gori

Od 8. do 11. studenog 2018. godine sudjelovali smo na 2. Regionalnoj Chevening  konferenciji pod nazivom: „Regionalni razvoj: Izazovi i mogućnosti“, koja se je, pod domaćinstvom, Chevening Alumni udruge Crne Gore, održala, od 8. do 11. studenog 2018. godine u Herceg Novom, Crna Gora.
Svrha konferencije je bila jačanje odnosa između Chevening Alumni udruga u regiji, a Alumniji su imali priliku raspravljati o aktualnim pitanjima i izazovima na temu demokracije i ljudskih prava na području Zapadnog Balkana, Europske unije i šire. S obzirom na tematiku i različita područja kojima se Alumniji bave i odakle dolaze teme su uključivale sljedeće: osnaživanje mladih, poduzetništvo, socijalna skrb, ljudska prava, otvorena znanost, socijalno poduzetništvo, interkulturalni dijalog, mobilnost i robotika.
Uz to, razmijenjena su iskustva i napori alumni udruga u cilju osnaženja demokracije, slobode govora i ljudskih prava.
Na događanju su sudjelovali Chevening stipendisti iz zemalja regije: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, ali i šire, iz Bjelorusije, Kolumbije, Egipta, Malezije i Alžira.
Sudionici Chevening Alumnija iz RH su bili: Mirta Kapural, članica Upravnog odbora CAH-a  i članovi CAH-a: Branimira Kovačević,  Emina Bačevina, Ivan Lakoš, Marica Misir Dragojević, Ružica Misir, Elizabeta Mađarević, Goranka Crnković Trivić i Zdravko Kuzmić.
Naši Alumniji su aktivno sudjelovali na svim raspravama i radionicama, a Ružica Misir je održala prezentaciju na temu: „Sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj i ljudska prava“.
Susret je završio obilaskom Herceg Novog te Kotora. Ovom prigodom zahvaljujemo domaćinu na srdačnom gostoprimstvu i ugodnom druženju!

Ružica Misir


3 2 7 2