margita.soldo1@gmail.com
Chevening Alumni Hrvatska je udruga bivših stipendista britanske Vlade u Republici Hrvatskoj osnovana 22.07.2009. godine. Chevening zajednica trenutačno broji preko 300 članova u RH čime je jedna od jačih država u regiji po broju stipendija koje se dodjeljuju. Na ovim internetskim stranicama možete dodatno saznati o nama i našim budućim aktivnostima.

(Chevening Alumni Croatia is an association of former British government scholars in the Republic of Croatia, founded on 22 July 2009. Croatian Chevening community currently amounts to over 300 members, which makes Croatia one of the strongest countries of the region when it comes to the number of the scholarships granted. The website provides detailed information on us and our upcoming activities.)

ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA / BOARD MEMBERS (EN)

Marko Pavić, MSc; predsjednik/President

mpavicZnanstvenik, oceanograf i popularizator znanosti trenutačno zaposlen na Prirodoslovno matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu. Rođen je 1979. godine u Zagrebu. Diplomirao je Geofizičkom odsjeku PMF-a 2004. godine, a od 2005. je i zaposlenik PMF-a. Magistrirao je na istom odsjeku 2009. godine u suradnji s National Oceanography Centre (NOC) u Southamptonu gdje je i odradio svoju Chevening stipendiju 2005. godine na projektu vezanom uz transport ugljikovog dioksida u oceanu. Tijekom studija nagrađen je rektorovom nagradom, a nositelj je i brojnih stipendija pored Cheveninga većinom usmjerene na suradnje s grupom na NOC-u (The British Scholarship Trust, Nacionalna zaklada za znanost, Stipendija Grada Zagreba, …). Pored znanstvenog rada bavi se i popularizacijom znanosti gdje pisao seriju članaka za Novi list te je bio znanstveni savjetnik na snimanju dokumentarca „Obnovljivi izvori i regionalni razvoj – iskustva Velike Britanije“ u koprodukciji HRT-a i Britanskog veleposlanstva u Zagrebu. Interesi mu također sežu u primijenjenu znanost posebice energetiku, regionalni i održivi razvoj te ekologiju i zaštitu okoliša. Predsjednik je mreže MLAdih Znanstvenika. Voli putovanja te bio je sudionik nekoliko većih ekspedicija uključujući u posjet Antarktici 2007. godine.

Wendy Zečić, univ. spec.; potpredsjednica/Vice President

Wendy Zečić je rođena u Zagrebu gdje je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Poslijediplomsko obrazovanje stječe na zagrebačkom sveučilištu na katedri marketinga na Ekonomskom fakultetu u okviru specijalističkog studija Upravljanje marketinškim komunikacijama i na Fakultetu političkih znanosti u okviru specijalističkog studija Advanced Master of European studies. U Birminghamu u Engleskoj u svojstvu stipendistice 2007. boravi na Institutu za europska istraživanja. Nakon završenog poslijediplomskog obrazovnog programa Sveučilišta na Malti u studenom 2010. dodijeljena joj je akademska titula Master of Art in Conteporary Diplomacy. Wendy je članica Predsjedništva „SOS Dječje selo Hrvatska“ (www.sos-dsh.hr) i članica Upravnog odbora Udruge „Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj“ (www.anatomija-otoka.com). Za svoj doprinos razvoju struke upravljanja komunikacijama u jugoistočnoj Europi nagrađena je 2012. godine u Mariboru posebnim priznanjem koje dodjeljuje organizacijski odbor PRO.PR konferencije. Trenutno je zaposlena na radnom mjestu više savjetnice predsjednika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.


Silvije Čipčić-Bragadin, LL.M.
silvijeSilvije je bio Chevening stipendist 2004. godine kad je pohađao European Young Lawyers Scheme na College of Law of England and Wales u Londonu. Po zanimanju je odvjetnik specijaliziran za pravo društava (spajanja i preuzimanja, financiranje kompanija, private equity ulaganja) te ima diplomu engleskog trgovačkog prava. Prije povratka u Hrvatsku stječe iskustvo kao član tima za korporativna financiranja Deutsche Banke u Londonu. Trenutačno radi kao partner u Odvjetničkom uredu Čipčić-Bragadin, jednom od vodećih odvjetničkih ureda u RH. Silvije je niz godina preporučeni odvjetnik u vodećim svjetskim pravnim vodičima kao što su Chambers Europe, Chambers International, IFLR1000, PLC lawyer, Legal 500, Martindale Hubble i dr. Česti je govornik i predavač na različitim konferencijama, seminarima i radionicama te je do sada bio autor ili koautor nekoliko publikacija vezanih uz poslovno pravo od kojih se izdvaja rad na knjizi Financiranje malih i srednjih poduzeća (CVCA; Binoza Press d.o.o.). Jedan je od osnivača Hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije (HVCA) kao i Hrvatske Mreže Poslovnih Anđela (CRANE) te je počasni član obije institucije. Slobodno vrijeme posvećuje sportu, posebice tenisu, skijanju, jedrenju na dasci i jedrenju ali i savjetovanju vezano uz investiranje u projekte u razvoju te je i sam aktivni ulagač u iste.


Dr. sc. Mirta Kapural, dipl.iur.

MirtaMirta Kapural rođena je u Zagrebu i 1998. godine diplomirala je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija nagrađena je rektorovom nagradom. Nakon završetka studija prava, dobitnica je stipendije Vlade Republike Hrvatske i Velike Britanije za poslijediplomski studij u Velikoj Britaniji. Magistrirala je na Sveučilištu u Sussexu, Europski Institut, Brighton, Velika Britanija i stekla titulu „Master of Arts in Contemporary European Studies“. Godine 2012. doktorirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i stekla akademsku titulu doktora znanosti iz znanstvene pravne grane trgovačko pravo i pravo tržišnog natjecanja. Profesionalnu karijeru započinje 1999. godine u Ministarstvu europskih integracija, u Upravi za usklađivanje pravnog sustava gdje radi do rujna 2001. Od 2001. do 2004. zaposlena je u Uredu za ljudska prava Vlade RH kao savjetnica na poslovima međunarodne suradnje s EU-om i UN-om. Međunarodno iskustvo stječe kao predstavnica Vlade Republike Hrvatske u Uredu Visoke Povjerenice za ljudska prava Ujedinjenih Naroda u Ženevi, te radom u Europskoj komisiji u Bruxellesu, u Općoj upravi za zaštitu okoliša i Općoj upravi za tržišno natjecanje. Tijekom 2006. i 2007. godine sudjelovala je u pregovorima o pristupanju RH u EU kao članica  dvije radne skupine, Poglavlje 15 “Energetika” i Poglavlje 2  “Sloboda kretanja radnika”, a bila je uključena i u rad na pregovorima s EU u Poglavlju 8 «Tržišno natjecanje». Od 2004. godine zaposlena je u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a od 2007. u Odjelu za međunarodnu i europsku suradnju, prije svega suradnju sa Europskom komisijom i nacionalnim agencijama država članica EU, provedbu EU projekata, suradnju u okviru Međunarodne mreže za tržišno natjecanje (ICN), Komisije za tržišno natjecanje Međunarodne trgovačke komore (ICC) i OECD-a. Osnivačica je i redovita predavačica programa o pravu tržišnog natjecanja na Državnoj školi za javnu upravu i na seminarima za državne službenike, suce, poduzetnike i studente. Tijekom 2010. i 20111. godine radila je kao vanjski suradnik na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu na katedri za Pravo i studentima prve godine studija držala seminare iz trgovačkog prava, prava društava i ugovora. Autorica je većeg broja stručnih i znanstvenih članaka iz područja hrvatskog i europskog prava tržišnog natjecanja objavljenih u domaćim i inozemnim stručnim časopisima i knjigama. U svojstvu sudionika i predavača redovito sudjeluje na međunarodnim edukacijama i konferencijama o pravu tržišnog natjecanja. Od stranih jezika govori: engleski, njemački, španjolski, francuski i portugalski.

U Chevening Alumni Hrvatska aktivno je uključena od samog početka, od 2009. kao članica upravljačkog odbora Udruge.

 

Ljubica Petrović Baronica, MPhil

LjubicaLjubica je u Zagrebu završila studij anglistike i bohemistike, a predavačkim se poslom počela baviti još kao studentica. Predavala je engleski jezik u Hrvatskoj i Engleskoj gdje je strane učenike pripremala za školovanje u Velikoj Britaniji. Kao Chevening/Open Society Institute stipedistica 2007.g. odlazi na magistarski studij na Sveučilištu Cambridge gdje steče zvanje MPhil in Educational Leadership and School Improvement. Tijekom magisterija sudjelovala je u nekoliko istraživačkih projekata, a po povratku u Hrvatsku sudjelovala je u međunarodnom projektu Sveučilišta Cambridge koji se bavio osnaživanjem nastavnika i uvođenjem promjena u školama. Dobila je stipendiju British Councila za profesionalno usavršavanje u Vladinom uredu za London. Zaposlena je u Agenciji za mobilnost i programe EU kao voditeljica Odjela za visoko obrazovanje gdje radi na provedbi europskih obrazovnih programa.
Margita Soldo, MPhil

Margita3Margita Soldo rođena je u Splitu gdje završava studij engleskog i talijanskog jezika i književnosti te nakon toga radi u obrazovnom sektoru prije poslijediplomskog studija u inozemstvu. U akademskoj godini 2008./2009. kao Chevening stipendistica odlazi na magistarski studij pri Sveučilištu u Cambridgeu gdje stječe zvanje MPhil in English and Applied Linguistics. Po povratku neko vrijeme radi u neprofitnom sektoru, a zatim pokreće vlastiti posao i radi kao prevoditelj i sudski tumač za engleski i talijanski jezik. Krajem 2014. osnovala je firmu i proširila posao na online tečajeve s ciljem popularizacije modernijeg načina učenja stranih jezika. U lipnju 2015. otvorila je prvu školu stranih jezika na Braču, u Supetru, s ciljem kombiniranja tradicionalnog pristupa učenja stranih jezika i novih obrazovnih tehnologija. Njezin cilj je pratiti i primjenjivati trendove u učenju stranih jezika te dodati interdisciplinarnu vrijednost sektoru.